İzmir’de Orta Avrupa Filmleri !!!
Visegrad ülkeleri işbirliği ve İzmir Mimarlık Merkezi desteği ile
Hezarfen Film Galeri, film programları kapsamında, bu yıl 3. Defa Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovakya sinemalarına odaklanan Türkiye-Visegrad Kültür Festivali’ni gerçekleştiriyor. Festivalin bu yılki teması olan Beden ve Ruh, insanın iç dünyasını beden, zihin ve ruh bağlamında inceliyor. İzleyicilere ücretsiz olarak sunulan program, sinema tarihinin geniş bir dönemine ışık tutarken, hem usta hem de genç yönetmenlerin yapımlarını bir araya getiriyor.
Hezarfen Film Galeri’nin 6-10 Şubat tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturduğu Beden ve Ruh programı, bedenlerin zihin ve ruhla olan ilişkisini inceliyor. İnsan doğasının karmaşık yapısını anlamaya davet eden program, varoluşun en fiziksel ve soyut hallerini sürükleyici hikayeler aracılığıyla ele alıyor. Film programı, kapsadığı geniş tarih aralığında hem ustalara hem de genç yönetmenlere selam niteliği taşıyor. Programda Jan Švankmajer, Vera Chytilová, Wojciech Marczewski, Martin Šulík, Ildikó Enyedi, György Pálfi, Virág Zomborácz ve Anna Zamecka imzasını taşıyan önemli yapımlar izleyicilerle buluşuyor.
Beden Ruh İsyan – Orta Avrupa´dan Çağdaş sanat
Ben kimim? Bedenleşmiş bir ruh, esinle dolu bir beden… Sanatsal deneyim, bedensel başkaldırının gizemli bir katarsis yaşadığı zirvedir: kendine yönelik düşünen bir sanatçının ruhu, maddi haldeki bedeni düşünceler alanına yükseltir. Beden haline gelirken, esin almaya devam eder. Beden veya ruhun herhangi birini göz ardı etmek, diğerinden kuşku duymak demektir. Visegrad-Türk Kültür Festivali, dört ülkeden dört sanatçı kolektifini Türkiye’de ağırlıyor: Sczezin (PL), Brno (CZ), Bratislava (SK) ve Budapeşte (HU). Bu sanatçılar, küratörlüğü yapılan seçkilerde beden ve ruh temasına meydan okuyorlar. Genç görsel sanatçıların sanatsal stratejileri, Macar sanatçı János Szirtes’in aksiyon sanatıyla karşı karşıya geliyorlar. Böylece, beden sanatı üzerinde zamansal bir sınır çemberi çizen genç nesil sanatçılar, beden üzerine yeni akışkan perspektifler geliştiriyorlar. Serginin küratörlüğünü Martin Maryška ve Lenka Klodová yapıyor. İzmir’in ardından sergiye, 12 Nisan’dan itibaren İstanbul’daki Gama Gallery ev sahipliği yapacak.
Sergi Açılışı ve Kokteyl :
6 MART 2018 İzmir Mimarlık Merkezi’nde 19.30
György PALFI, Master Class
7 MART 2018 / D.E.Ü.Güzel Sanatlar Fakültesi Rauf Beyru Salonu Narlıdere / Saat 14.00
Orta Avrupa Filmleri Festivali, Visegrad +Türkiye, İzmir’de Hezarfen Film Galeri işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, Macaristan Sineması’nın ödüllü yönetmeni György PALFI ile Dokuz Eylül Üniversitesi ,Güzel Sanatlar Fakültesi ,Film Tasarım Bölümü Öğretim üyeleri Yrd.Doç.Dr. Emrah S. ONAT ve Yrd.Doç. Dr.Zehra ZIRAMAN moderatörlüğünde, yönetmenin sineması hakkında yapılacak buluşma,
Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarım Bölümü katkılarıyla gerçekleşecek Master Class, herkese açık ve ücretsizdir.
FİLM PROGRAMI :
Serbest Düşüş
6 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi / 20.30 ( Açılış Filmi )

Yaşlı bir kadın, tıklım tıklım dolu evini paylaştığı tepkisiz kocasına, “Ne çayı istiyorsun? Nane var” diye mırıldanıyor. Sonra apartmanın çatısına çıkıp sisler altındaki Budapeşte’nin kararmakta olan göğüne bakıyor. Ve atlıyor. Kadın pencerelerin önünden geçerken diğer daireleri kısa birer an için görüyoruz – ama bunları sonra arka arkaya tekrar ve bu kez yeterince uzun süre göreceğiz. Hikayeler her ne kadar birbirinden belirgin biçimde ayrılıyorsa da çeşitli paralellikler de arz ediyorlar. Bu son derece yaratıcı, ince ayarları yapılmış ve aynı zamanda alçakgönüllü film, kışkırtıcı fikirler dile getiriyor ama hiçbir açıdan en ufak bir yüzeysel meseleye yol açmıyor.
Beden ve Ruh
7 MART 2018 /İzmir Mimarlık Merkezi / 19.00

Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan Beden ve Ruh, büyülü gerçeklik esintileri taşıyan, içinizi ısıtacak bir aşk hikâyesi anlatıyor. Usta Macar yönetmen Ildikó Enyedi’nin 18 yıl aradan sonra çektiği ilk filmi Budapeşte’de bir mezbahada geçiyor. Öğlen yemeklerini bile ciddiyetini bozmadan tek başına yiyen asosyal Maria, kendi gibi sessiz ve içine kapanık müdürü Endre ile yakınlaşıyor. Tesadüfen, geceleri aynı rüyaları gördüklerini fark ettiklerinde önce bu durumdan sıkılıp korkuyorlar, ama sonrasında rüyalarında olduğu gibi gerçek hayatta da yan yana durmaya çalışıyorlar.
Zevk Komplocuları
7 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi /21.00

Jan Švankmajer’in üçüncü uzun metrajlı filmi Zevk Komplocuları (Conspirators of Pleasure, 1996) canlı oyunculuk ve klasik canlandırma tekniklerini barındırıyor.
‘Özgür’ Sinemadan Kaçış
8 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi / 17.00

Woody Allen’ın Kahire’nin Mor Gülü adlı filminin 1980’lerin sonunda komünist rejimin sona ermekte olduğu Polonya’ya uyarlanması olan bu film, taşralı bir film eleştirmeninin ve onun isyankâr bir grup oyuncuyla mücadelesinin hikayesini anlatıyor. “Özgürlük” sinemasında Gün Ağarırken adlı filmin gösterimi sırasında perdedeki oyuncular greve gidiyor, rollerini bırakıyor ve özgürlük istiyorlar, seyircilerden taleplerde bulunuyorlar. Sansür memuru durumu kontrol altına alamayınca üst düzey parti yetkilileri çağırılıyor. Bu film, yapıldığı on yıldaki en özgün Polonya filmlerinden biri; hem baskıcı bir dönemin sonu hakkında şiirsel bir hiciv, hem de insanlığa dair evrensel bir masal.
Hıçkırık
8 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi /19.00

27 yaşındaki György Pálfi, bu şaşırtıcı ilk uzun metrajlı filminde kırsal Macar yaşantısını fon alan ipnotize edici, sıradışı görüntülerin gerisinde bir cinayetin esrarını araştırıyor. İnsafsızca yaratıcı ve her an keyif veren bu küçük mücevherde hiç konuşma yok. Böylece, belli belirsiz belgeseli ima eden tarzından da, özel efektleri harika ve şaşırtıcı bir biçimde kullanıyor olmasından da sonuna kadar faydalanabiliyor. Yolun kenarındaki bir bankta oturan ihtiyar adam sürekli hıçkırır, sarhoş bir genç at arabasında horlar, nazik bir yaşlı hanım vadide zambak toplar, kadınlar terzi dükkânında dikiş diker, erkekler bir pub’da içki içer ve bowling oynarlar, arı yetiştiricisi bal çıkarır, bir biçerdöğer buğdayı biçer, bu buğday una çevrilecek ve büyükannenin mutfağında küçük hamur tatlılarına dönüşecektir. Bu arada polis bir cinayeti soruşturmaktadır…
Birliktelik
8 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi/21.00

Papatyalar
9 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi / 17.00

Bahçe
9 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi /19.00

Genç Jakub hayatından memnun değil; işi onu tatmin etmiyor, evli bir kadınla olan ilişkisini de yürütemiyor, hiç geçinemediği babasıyla da bir apartman dairesi paylaşmak zorunda. Kendisini çevreleyen boz gerçeklikte kaçmak için Jakup kısa bir süreliğine büyükbabasının köydeki eski evine taşınmaya karar veriyor. Buradayken büyükbabasının günlüğünü buluyor, bu da yalın ve unutulmuş bir dünyanın büyüsünü keşfetmesini sağlıyor: erik likörü yapmayı, ekmek pişirmeyi, büyük bahçenin çimlerini biçmeyi öğreniyor; gizemli üç adam onu ziyaret ediyor, bilinmezliklerle dolu ve son derece ilginç bir kız olan Helen’la tanışıyor. Kısa tatili gittikçe uzuyor ve Jakup daha farkına bile varamadan hayatı köklü bir değişime uğruyor.
Küçük Liman
9 MART 2018 / İzmir Mimarlık Merkezi /21.00

Ruh ve Beden film programı, 06-10 Şubat tarihleri arasında, İzmir Mimarlık Merkezi’nde ücretsiz izlenebilir.
Bu program Visegrad Fonu’nun desteğiyle gerçekleştirilmektedir; V4/Visegrad Group dört Orta Avrupa ülkesinin –Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya– oluşturduğu, bu ülkelerin Avrupa’ya entegrasyonunu ilerletme ve birbirleriyle kültürel, ekonomik vs işbirliklerini geliştirme amacını taşıyan bir birliktir .
3.Vişegrad-Türk Kültür Festivali, kendi vatandaşlarını, üyelerini ve kardeş toplumlarını temsil eden Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya (Vişegrad Dörtlüsü, V4) ve Türk dernekleri tarafından Visegrad-Türk Toplumu Girişimi adı altında düzenlenecektir.